ISO 22000:2018

ISO 22000:2018

Standard ISO 22000 je sistem menadžmenta za bezbednost hrane koji određuje zahteve koje organizacije moraju da ispune u celokupnom lancu proizvodnje i prometu hrane. Zbog toga, ovaj standard specificira zahteve koje sistem menadžmenta za bezbednost hrane mora da ispuni, da bi se osigurali bezbedni proizvodi za krajnjeg potrošača i povećalo zadovoljstvo korisnika. ISO 22000:2018 je prvi Međunarodni priznat standard za upravljanje bezbednošću hrane (Food safety management systems) razvijen u saradnji FSSCa (The Foundation for Food Safety Certification) i Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO). U mnogim evropskim zemljama je već uveliko zauzeo mesto HACCP-a u oblasti prehrambene industrije, a osnova ovog standarda su upravo principi HACCP sistema za pružanje bezbednog krajnjeg prehrambenog proizvoda. Ovaj standard međusobno kombinuje priznate ključne elemente za bezbednost hrane, kao što su interaktivna komunikacija, upravljanje sistemima, kontrola procesa, HACCP načela i takozvane preduslovne programe (prerequisite programs – PRP). ISO 22000 je usaglašen standard za sve organizacije širom sveta, u celokupnom lancu proizvodnje i prometu hrane. Standard ISO 22000 mogu primeniti sve organizacije u oblasti proizvodnje i prometu hrane, uključujući proizvodnju stočne hrane i poljoprivredu, dobavljače neprehrambenih proizvoda i usluga, kao što su proizvođači opreme i ambalaže, kao i davaoci logističkih usluga. ISO 22000 je pogodan za organizacije svih veličina i kao što je prikladan za pekare sa 10 zaposlenih, tako je prikladan i za međunarodne proizvođače hrane ili supermarkete koji zapošljavaju hiljade radnika.

Da bi se izvršila sertifikacija ISO 22000 potrebno je zvanično izvršiti proveru da li su ispunjeni svi zahtevi vezani za standard, kao i ciljevi i politika poslovanja kompanije. Sertifikaciju vrše nezavisna međunarodna sertifikacion tela. Proces sertifikacije je mnogo složeniji u odnosu na sertifikaciju HACCP sistema, s tim da sticanje sertifikata ISO 22000 daje veliki ugled preduzeću i priznat je na internacionalnom nivou.

Standardi
Imate pitanja?

Ostavite svoje kontakt podatke i kontaktiraćemo Vas u najkraćem roku.

Baza klijenata

Do sada imamo preko 200 zadovoljnih klijenata koji su usavršili i unapredili svoje poslovanje sertifikacijom i uvođenjem međunarodnih standarda.